شرکت صنایع شیمیایی باوند تولید کننده سیلیکات سدیم و سیلیکات پتاسیم در ایران
شرکت باوند شیمی (سهامی خاص) با مشارکت سرمایه گذاران خارجی و بهره مندی از فن آوری های روز دنیا با همکاری شرکتهای بزرگ بین المللی همچون PQ و Captain و با تجربه بیش از دو دهه حضور موفق در بازار بزرگ میهن عزیزمان ، مفتخر است که بعنوان تامین کننده مورد اعتماد شرکتهای بزرگ مصرف کننده، مشهوریت و مقبولیت یافته است. این شرکت با ظرفیت تولید روزانه 500 تن سیلیکات سدیم و پتاسیم در سه حالت جامد، مایع و پودر، بعنوان بزرگترین تولید کننده و مرجع تخصصی تولید انبوه و سفارشی انواع ریشیوها برحسب نیاز صنایع مختلف فعالیت می نماید.
نحوه تولید سیلیکات سدیم
سدیم سیلیکات ها در کوره هایی نظیر کوره های تهیه شیشه در دمایی بین 1100 الی 1300 درجه سانتی گراد از ذوب شدن مخلوط شن سیلیس (SiO2) و کربنات سدیم (Na2CO3) به دست می آید. مواد مذاب در یک سیستم خنک می شوند و از این طریق محصول جامد تولید می شود. سپس طی فرآیند دیگری در آب حل می گردند و از این طریق سیلیکات سدیم مایع تولید می شود. لازم به ذکر است برای استفاده در برخی از صنایع، سیلیکات سدیم مایع طی فرآیند فیلتراسیون، تبدیل به محلول صاف شده و شفاف می گردد. اگر هدف تهیه سدیم سیلیکات قلیایی باشد، مقداری سود خشک برای قلیایی کردن محیط به سیستم اضافه می شود.
فرآیند تولید شامل دستکاری نسبت خاکستر سودا به سیلیس برای دستیابی به خواص خاص در محصول سیلیکات سدیم است. این تطبیق پذیری امکان تولید سیلیکات های سدیم با کاربردهای متنوع را فراهم می کند و نیازهای صنعتی مختلف را تامین می کند. چه به صورت جامد و چه مایع، سیلیکات های سدیم به دلیل خواص شیمیایی و سازگاری منحصر به فرد خود در طیف وسیعی از صنایع کاربرد دارند.
گرید های سیلیکات سدیم
گریدهای مختلف سیلیکات سدیم در صنعت بر اساس نسبت وزنی SiO2:Na2O آنها مشخص می شود که به آن، نسبت یا ریشیو سدیم سیلیکات گفته می شود. هر چه نسبت SiO2 به Na2O بالاتر باشد، محلول چسبناک تر و غلیظ تری خواهیم داشت. از جمله کاربرد سدیم سیلیکات در صنایع مختلف با ریشیوهای متفاوت کاربرد دارد. به عنوان مثال سیلیکات سدیم مایع ریشیو 2 فقط به منظور تولید مواد شوینده استفاده می شود. همچنین از سدیم سیلیکات ریشیو 2.3 تا 2.7 برای صنایعی همچون: ریخته گری، روان کننده بتن، تولید کاشی و سرامیک، کارتن سازی و نساجی استفاده می شود. شرکتهای فولادی نیز در صنعت بریکت سازی از ریشیو های 3.2 و 3.3 استفاده می کنند.
نحوه تولید سیلیکات پتاسیم
سیلیکات های پتاسیم شامل: ماسه سیلیس (SiO2) و کربنات پتاسیم (K2CO3) است که در کوره هایی با دمای 1100-1300 درجه سانتیگراد گرم می شوند. فرآیند کلسینه کردن منجر به تولید سیلیکات پتاسیم مذاب می شود که سرد شده و به صورت توده فروخته می شود یا توده ها در آب حل شده و به صورت محلول مایع فروخته می شوند.
سیلیکات پتاسیم با استفاده از فرایندی مشابه با سیلیکات سدیم تولید می شود. برای تولید آن ماسه سیلیس (SiO2) و کربنات پتاسیم (K2CO3) در دمای (۱۱۰۰-1300 ) درجه سانتیگراد با یکدیگر ترکیب می شوند. ماده مذاب حاصل از ترکیب این دو ماده خنک شده و به صورت شیشه در می آید که می تواند با بخار فشار بالا و طی فرآیند خاصی در آب حل شده و مایع شفاف و کمی چسبناک تشکیل شود.
کاربردهای سیلیکات پتاسیم
سیلیکات پتاسیم در صنایع مختلفی به کار می روند. از جمله این صنایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الکترود جوشکاری
سیلیکات های پتاسیم عمدتاً به عنوان یک ماده اتصال دهنده برای الکترودهای جوشکاری استفاده می شود و به عنوان یک عامل شار عمل می کند. استفاده از آن به عنوان یک افزودنی برای الکترودهای جوشکاری نیز می تواند کندوپاش را کاهش داده و تحرک سرباره را افزایش دهد. همچنین می تواند به ایجاد استحکام کششی بهبود یافته برای فلز کمک کند. کیفیت سیلیکات پتاسیم در کیفیت الکترودهای تولیدی بسیار با اهمیت می باشد از اینرو تولید آن از حساسیت بالاتری نسبت به تولید سایر سیلیکات ها برخوردار است.
صنایع کشاورزی
سیلیکات پتاسیم در صنعت کشاورزی بعنوان کود پتاس مورد مصرف قرار می گیرد و مزایای زیادی دارد که در زیر به چند مورد آن اشاره میشود:
• افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماریهای قارچی و تنش های محیطی مانند سرما و گرما
• اثر سینرژیستی (تشدید کنندگی) سیلیس و پتاسیم بر هم
• کاهش میزان تبخیر و تعرق و افزایش فتوسنتز
• کاهش میزان عناصر سنگین
• افزایش رشد جوانههای انتهایی و استحکام ساقه ها و خوابیدگی گیاه در غلات و برنج
• بهبود اندازه و ماندگاری میوه و جلوگیری از پلاسیدگی
• بالا بردن سیستم ایمنی گیاه و به تاخیر انداختن پیری در گیاهان زینتی
• کاهش سقط جنین و پوک و نیمه مغز شدن پسته
• بهبود گردهافشانی و افزایش باروری گردهها
• کاهش اثرات ناشی از آفتاب سوختگی
• حاوی پتاسیم، سیلیس و اسیدهای آمینه
• قابل استفاده برای تمامی محصولات کشاورزی و زراعی
• بهبود قدرت گیاه و افزایش رشد
• کاهش آبشویی کودهای نیتروژنه و افزایش کارایی آن
• تقویت دیواره سلولی گیاه و رسوب در فضای سلولی گیاه